Kiskőrös

Kiskőrös múltja és jelene

Bács-Kiskun vármegye közepén található, gazdag múltra visszatekintő kisváros. 

A vidék már ősidők óta lakott terület. 2016-ban jelentős középső bronzkori kincsekre, köztük aranytárgy együttesre bukkantak Kiskőrös határában.
Első írásos említését a XIII. századból ismerjük: IV. (Kun) László oklevelében „Keurus” néven említi.

(Részlet a Petőfi nyomában Bács-Kiskun vármegyében című ebookból.)

petofi 200 kiskoros cimer
petofi 200 kiskoros szulohaz

Petőfi és Kiskőrös

Petőfi szülei 1821 szeptemberében Kiskőrösre költöztek, ahol Petrovics István kibérelte a kiskőrösi Uradalmi Vendégfogadó egyik helyiségét. Itt mészárszéket nyitott, s egy ideig ebben az épületben lakott feleségével.
Innen költöztek a nádfedeles házikóba, mely az evangélikus és katolikus templom közti szűk utcaközön, egy 130 négyszögölnyi telken állt. Utca felőli szobájában született meg első gyermekük Sándor 1822. december 31-éről 1823. január elsejére virradó éjszakán.

(Részlet a Petőfi nyomában Bács-Kiskun vármegyében című ebookból.)

Petőfi emlékhelyek Kiskőrösön

A kiskőrösi Petőfi-kultusz ápolásának egészen korai hagyományát bizonyítja a költő első köztéri szobra, mely a szülőház udvarában csodálható meg. 1861 tavaszára készült el a szobor közadakozásból, de a kiegyezést megelőző önkényuralmi időszak atrocitásai miatt a szoborállításra csak 1862-ben, országos hírverés nélkül kerülhetett sor. Eredetileg a régi evangélikus iskola (Csöngős iskola) előtt állították fel, jelenlegi helyére az 1980-as években került.

(Részlet a Petőfi nyomában Bács-Kiskun vármegyében című ebookból.)

petofi 200 petofi szobor
petofi 200 kiskoros szabadteri kiallitas

Petőfi 200 emlékév

A Petőfi 200 emlékév részeként számos élmény várja a látogatókat. Történelmi emlékhellyé avatták a kiskőrösi Petőfi Szülőház és Emlékmúzeumot, mely az emlékévben két új állandó tárlatot is bemutat.

Időszaki szabadtéri kiállítás nyílt a városközpontban lévő Luther sétányon, ahol 2 méter magas négyzetalapú hasábokon tekinthetjük meg Petőfi Sándor rövid életútjának legfontosabb állomásait.

(Részlet a Petőfi nyomában Bács-Kiskun vármegyében című ebookból.)

Tegyen látogatást az emlékhelyeknél!

A szülőház a Petőfi-kultusz egyik legfontosabb helyszíne. 2021-ben a szülőházat történelmi emlékhellyé nyilvánították, melyet egy sztélé jelöl.

A Petőfi Szülőház és Emlékmúzeumban megtekinthető Petőfi keresztelő medencéje.

A Petőfi tér közepén áll Petrovics István mészárszékére emlékeztető emléktábla és emlékoszlop.

Nem messze a Petőfi-háztól, a Luther Márton téren található Szendrey Júlia egész alakos bronzszobra.