Kunszentmiklós

Kunszentmiklós múltja és jelene

A Kiskunság északnyugati részén, Budapesttől 60 km-re-délre fekszik, a Kunszentmiklósi járás központja. Közintézményei, fejlett infrastruktúrája, belvárosának arculata, kultúrája, hagyományai (a Szentmiklósi Napok, az Országos Birkafőző Verseny) által a térség vonzó kisvárosias települése.

A város és a környéke a régészeti leletek tanúsága szerint már az őskortól lakott terület volt. Kiemelkedő jelentőségű a Kunbábony területén 1971-ben előkerült avar fejedelmi aranylelet.

(Részlet a Petőfi nyomában Bács-Kiskun vármegyében című ebookból.)

petofi 200 kunszentmiklos cimer
petofi 200 kunszentmiklos vers abrazolas

Petőfi és Kunszentmiklós

Petőfi gyermekkorában, az 1830-as években többször átutazott Kunszentmiklóson édesapjával. Az akkor már dunavecsei lakos Petrovics István 1842 őszétől három éven át Kunszentmiklóson is bérelte az ottani marha- és juhszéket fia, Sándor nevén. Az ottani munkát valójában az ifjú Petrovics István végezte.

1844-ben a költő több alkalommal is ellátogatott Dunavecséről a tizenöt kilométerre fekvő Kunszentmiklósra, öccséhez és kunszentmiklósi barátjához, Bankós Károlyhoz. Két verset írt júliusban, a Pusztán születtem és a Megy a juhász szamáron című költeményeket.

(Részlet a Petőfi nyomában Bács-Kiskun vármegyében című ebookból.)

Petőfi emlékhelyek Kunszentmiklóson

A Kálvin tér 12. szám alatt álló Városháza falán fekete márványtábla őrzi Petőfi 1845-ben tett látogatásának emlékét. Felirata Petőfi akkori megünneplésére emlékeztet: Petőfi Sándor 1845 évi látogatásának és itt töltött vidám óráinak emlékére. A Petőfi Emléktábla Bizottság kezdeményezésére készült az emléktábla a költő halálának ötvenedik évfordulója alkalmából.

(Részlet a Petőfi nyomában Bács-Kiskun vármegyében című ebookból.)

petofi 200 kunszentmiklos emlektabla

Tegyen látogatást az emlékhelyeknél!

A református templom mögött található az Öreggimnázium. Az innen felvonuló diákok 1845-ben Petőfit fáklyás menettel köszöntötték. Az épületet 2003-ban újították fel.

Petőfi Sándor mellszobra a Városházával szemben áll a Kálvin tér túloldalán egy szoborkompozíció részeként, melyet Dinyés László képzőművész tervezett.

A Virágh-kúria (Kossuth Lajos utca 1/a.) 1820-ban épült, 1987 óta múzeumként működik, 2020-ban újították fel. Helytörténeti gyűjteménye Petőfi Sándor és Kunszentmiklós kapcsolatára utaló tárgyi emlékeket is őriz.