Szalkszentmárton

Szalkszentmárton múltja és jelene

Szalkszentmárton község Bács-Kiskun vármegye északnyugati részén, a Kiskunság szélén, a Duna bal partján fekszik, attól 4 km-re. Budapesttől és Kecskeméttől egyaránt 60 km választja el.

Kedvező adottságai miatt a települést már az őskorban is lakták. Szalk (Zolk), valamint Szent Márton települések nevét a XIV. század elején említik először az oklevelek.

(Részlet a Petőfi nyomában Bács-Kiskun vármegyében című ebookból.)

petofi 200 szalkszentmarton cimer
petofi 200 szalkszentmarton dolgozoszoba

Petőfi és Szalkszentmárton

Petőfi Sándor édesapja, Petrovics István 1844 őszén érkezett Dunavecséről Szalkszentmártonba. Először a községhez tartozó Duna parti révcsárdát bérelte, majd 1845. április 24-étől a mezővárosban lévő vendégfogadó és mészárszék bérlője lett.
Petőfi 1845 júliusában, felvidéki utazása után kereste fel szüleit Szalkszentmártonban. 1846 áprilisáig hosszabb-rövidebb távollétekkel megszakítva itt élt, s gyermekkora óta ebben az időszakban töltött legtöbb időt szüleivel.

(Részlet a Petőfi nyomában Bács-Kiskun vármegyében című ebookból.)

Petőfi emlékhelyek Szalkszentmártonban

Az 1810-ben klasszicista stílusban épült vendégfogadó és mészárszék a Petőfi tér 14. szám alatt található. Építtetője gróf Festetics György, a település akkori földesura volt. Utcai homlokzatán az ország egyetlen festett mészárszékcégére látható. Mellette 1901. március 15-én helyeztek el emléktáblát a költő mellméretű domborművével.

(Részlet a Petőfi nyomában Bács-Kiskun vármegyében című ebookból.)

petofi 200 szalkszentmarton emlektabla

Tegyen látogatást az emlékhelyeknél!

A fogadó udvarra néző vendégszobájában kedvező munkafeltételek között tudott alkotni. Néha
betért a borivóba, ahol a falubeli legényekkel beszélgetett.

1969-ben került sor a vendégfogadó és mészárszék épületének rekonstrukciójára, és 1972-ben – Petőfi Sándor születésének 150. évfordulója alkalmából – emlékmúzeumként adták át.

A faluközpont északi részén áll a költő egész alakos bronzszobra. A szoborállításra Petőfi halálának 120. évfordulója alkalmából került sor. A szobrot Marton László Munkácsy-díjas szobrászművész készítette 1969-ben.